2010-04-29

Blue Murder

Den här plattan är gruppen Blue Murders debut. Den släpptes 1989. Gruppen består av John Sykes (Whitesnake), Carmine Appice (King Kobra, Ozzy) och Tony Franklin. Albumet är producerat av välkände Bob Rock. Plattan inleds med relativt hårda Riot. Alla låtar är skrivan av John Sykes och så klart märks det att det är en riktigt gitarrist med i bandet, grymt välspelat! Sex child är lite mer midtempo och är väl inget speciellt. Tredje spåret, Valley of the kings inleds med ett filmliknande intro bestående av trummor och keyboard. Fjärde spåret Jelly Roll byter stil ganska ordentligt där vi får hör nån slags folk/country, så där klämtjäckt skulle jag väl säga.
Första spåret på andra sidan heter Blue Murder och vi är tillbaka till den mer hårda rocken. Sen har vi plattans ballad Out of love, inte en sån där riktig powerballad, men ändå hyfsat bra och efter ett tag vill man ändå skråla med. Nästa spår Billy, är en bit som Sykes verkligen får ge utlopp för sitt strängbändande. De två avslutande spåren Ptolemy och Black hearted woman har samma rockiga ton som får fungera som sammanfattning av plattan. Mycket välspelad hård rock med fokus på gitarristen (så klart). Helt klart köpvärd om man hittar i en billighetsback.







Black n´ blue - In heat

Som omslaget tydligt visar är det här riktig hairmetal. Bandet bildades redan 1981. Detta är bandets fjärde LP och släpptes 1988. Flera KISS-kopplingar: Producerad av Gene Simmons och på leadguitar finner vi ingen mindre än Tommy Thayer, dagens Ace Frehley i Kiss. Det här var sista plattan innan gruppen splittrades 1989. Jaime St James (Jani Lane), sångaren i bandet startade strax efter uppbrottet ett annat stort hairmetalband: Warrant . Åter till Black n´blue och plattan In heat; Musiken är mycket välspelat och det är en fröjd för örat. Rösten är välbehaglig, men hade jag inte vetat det hade jag inte kopplat ihop Jaime St James med Jani Lane (sedemera alltså i Warrant). Mycket bra låtar från denna platta äro: Great guns of fire, Rock on och Live it up. Förrutom att plattan är bra i sig måste ju en sann Kiss-samlare med alla ovan nämnda kopplingar ha denna i sin Kisshylla...



Wild cat

Här har vi debuten från brittiska bandet Tygers of Pan Tang. Bandet bildades 1978 och -80 släpptes första albumet. Gruppen räknas in i det som kallas för New wave of Brittish heavy metal. Får ju erkänna att detta inte är ett band jag lyssnat särskilt mycket på, bandnamnet har inte fallit mig i smaken. När nålen dock landar mjukt på vinylen ljuder det riktigt bra hårdrock. Vi har en rå, lite Paul di Anno-lik sång. Skönt gång i musiken med lagom garagekänsla och relativt lätta refränger. Det här är tamejfan riktigt bra skit, trots halvtafligt bandnamn, ganska tråkiga skivomslag, kom igen hur kul är tigrar på skivomslag. Men återigen, döm inte musiken efter förpackningen för det här rekommenderas starkt. Det här är enda skivan med originaluppsättningen skall väl tilläggas.


Little Angels - Young gods

Little Angels bildades i England 1983. Detta är gruppens tredje album och släpptes 1991, sista året i stort sett som det var glam och sleazeband i fokus i alla metaltidningar. Sen kom grungen och ja, ni vet det skulle ju inte vara färgglatt och hårspray då. Det här dock lite mer traditionell rock n´ roll i stil med Quireboys. Plattan är överlag jämn och mycket välspelad, låtar som sticker ut mest är Backdoor man och Ain´t gonna cry. Annars är det väl en skiva som är helt okej, men inget mer....Stort plus för snygg layout av konvolutet dock


2010-04-28

The Trooper 12-a

Jaha, vi slänger väl härmed upp en maxisingel med Iron Maiden, och det är inte vilken låt som helst utan det är The Trooper. En av mina favoritbitar med det här gänget. Dessutom ett av de snyggaste omslagen måste jag säga. The Trooper är andra singeln från plattan Piece of mind, som ju alla vet släpptes 1983. Låten handlar om en soldats upplevelse av Krimkriget. På omslaget står det Super sound version, men jag vet i sjutton vad det ska betyda egentligen. På baksidan finner vi Cross-eyed Mary, en cover av Jethro Tull. Schysst låt ändock inget speciellt i mitt tycke. Ska du ha en Maiden 12-a så är min rekommendation denna! Måste väl passa på att få sagt att jag även har 2005-års nyutgåva på 7"-singel oxå, då med utvikbar poster.

2010-04-25

Autograph Sign in please

Här kör vi på med lite glam; amerikanska Autograph bildades 1983 och det här är deras debutalbum, Sign in please, som släpptes 1984. Kopplingarna till Van Halen är många; mycket likt musikmässigt, men även så att David Lee Roth fick höra Autographs demo och sedemera inbjöd Autograph som förband till Van Halen på deras 1984-turné. På debuten finns deras riktigt stora hit Turn up the radio (som återfinns i mixen Metal Marathon The heavys). Bandet består av riktigt duktiga musiker och låtarna har ungefär samma klass som Van Halen faktiskt. Med andra ord riktigt bra. Mycket fokus ligger på gitarr och keyboard. Vokalisten Steve Plunketts röst och sångstil är lite speciell och riktigt bra. Bra låtar utöver Turn up the radio äro Nighteen & nonstop, Send her to me och Friday. Mindre bra är Thrill of love, där man försöker sig på att ändra sångstil och göra nåt balladmässigt som inte vill sig alls.....Bra partyplatta hur som helst.

2010-04-24

Backyard Babies 20 år Them XX

Backyard Babies firar 20 år genom att släppa en samlingsplatta, och det här är en deluxe de la fetutgåva. 3cd + 1 dvd + en 120-sidig fotobok (hårdinbunden) i tiotums-format.
Första cdn är en vanlig best of som sagt, random låtordning (12 låtar känns lite snålt med tanke på att de ändå släppt 6 fullängdare) Cd 2 och 3 består av covers (tex Hanoi Rocks Taxidriver, Misfits Teenagers from Mars) singelbaksidor. Riktigt roligt och bra material. Hela 38 bitar totalt på de två skivorna. På dvdn finner vi Jetlag The movie (dokumentären från 2005) som är riktigt bra. Vi får tex se klipp från Vanessa Warwicks Headbangers ball när Backyard bara släppt två demos. Fränt! Mycket klipp med intervjuer och liveframträdanden. Exklusivt för denna box är 17 minuter extra som är nyinspelat. Dessutom som bonus finner vi 13 musikvideos. Sen har vi då fotoboken kvar. 120 sidor i 10-tumsformat. Hårdinbunden! Asgrymma foton snackar vi här. Riktigt bra är att längst bak i boken finner vi ett index över alla bilder. Dessutom låtförteckning till cd och dvd. Så det här är med andra ord en grym samlingsbox väl värd att salutera bandets 20-års jubileum.




Mammas gossar

Vem får för sig att köpa en platta med en grupp som heter Mama´s boys? Jo, jag fick visst det. Tyckte omslaget var lagom tufft för att offra 20 spänn och se vad det är för nåt. Gruppen består av bröderna McManus, som faktiskt är uppvuxna på en farm på Irland. Gruppen hette från början Pulse, vilket nog vore ett coolare bandnamn. Power and passion är gruppens fjärde album och släpptes 1985. Musiken är faktiskt riktigt bra hård rock, med bra gitarrspel och schyssta refränger. Favoriter är bla titelspåret, Straight forward no looking back och singeln Needle in the groove. Så mitt råd är döm inte musiken efter bandnamnet :)

2010-04-19

Them Crooked Vultures

Alright, här har vi en så kallad supergrupp; Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters), Josh Homme (Kyuss, Queens of the stoneage) och John Paul Jones (Led Zeppelin). Bandet släppte den självbetitlade debuten hösten 2009. Detta efter att projektet startades 2005. Bandet har haft hela skivan för gratis nedladdning på sidan, och via streaming kunde man lyssna på den 2 veckor innan den släpptes under parollen Fuck patience, let´s dance! Vinylutgåvan är riktigt fin, 180 grams dubbelvinyl i gatefoldutförande. Nedladdningskod medföljer för digitalkopia (fungerar dock endast i USA, vilket ter sig lite dåligt, men det bryr jag mig inte så mycket om). Designen är skapligt härligt flippad. Musiken då? Så jäfla bra, tung, svängig 70-tals rock med en del stänk nytänk. Bästa låtarna i mitt tycke är Gunman och Caligulove, men det finns många bra singeln New Fang har ett skönt trumintro, och sen släpar det igång. Andra singeln Mind eraser, no chaser är mer gitarrbaserad och distad. I Elephants drar vi upp tempot tre steg. En riktigt bra platta som rekommenderas starkt. Kul med ny, bra musik!!!

2010-04-17

Recordstore day

Jaha, det är blir ju inte så svårt. Två skivaffärer i Norrköping står listade att vara med på Recordstore day, Skivlagret och Vaxkupan. Begav mig först till Skivlagret för att kolla deras utbud.
Normalt sett har de inga vinyler, så jag tänkte de kanske hade andra erbjudanden. Ser inga direkta skyltar i butiken om RSD så jag frågar killen bakom disken om de tagit hem några av vinylerna som är framtagna för dagen, han ser ut som ett levande frågetecken, men visar i alla fall en promoEP man får om man handlar något från bordet med en liten skylt Recordstore day. Mindre intressant EP i mitt tycke. Kollar bordet på vägen ut ur butiken för att se vad Skivlagret erbjuder denna dag. Oj oj oj vad det jobbat för att ta fram nåt spännande. Metallicas alla skivor finns framlagda för 89 kr/st, Cunning stunts 2dvd för 149 sen orkade jag inte titta mer ens. Fy faen vilket skämt. Ställer större hopp till Vaxkupan som är inriktade på vinyler. Tyvärr har de inte lyckats få hem Soundgarden 7"an, men de har Them crooked voltures pic 10" och Springsteen 10"an för 169 bagis styck. John Lennon singlesbox har de även lyckats få tag på, priset är 350kr.

Känner att jag blir lite småsnål och passar allt, men köper istället Them crooked voltures skiva på 180grams dubbelvinyl istället. Får se om jag ångrar mig i veckan och åker och köper nån av de speciellt framtagna skivorna....

2010-04-16

Recordstore day 17/4


Imorgon är det dags igen. Det handlar om Recordstore day. Många butiker hyllar framför allt vinylen och flertalet skivbutiker har specialerbjudanden och även artister på plats som spelar eller dj:ar. Kolla mer här http://www.recordstoreday.se/

Plattor jag kommer försöka komma över:
Bruce Springsteen, Wrecking Ball (Live), 10"
Them Crooked Vultures, Mind Eraser No Chaser, bild 10"
Soundgarden, Hunted Down, orange 7"

Glöm inte bort att besöka din lokala skivhandlare imorron alltså.
Happy hunting!

2010-04-15

Peter Steele död.

Faen vad tragiskt. Läser Close-up magazine twitterinlägg: RIP Peter Steele.
Börjar genast söka på nätet och det verkar vara sant till skillnad från år 2005 då bandet skämtade att sångaren och basisten dött. Enligt uppgift skall alltså Peter avlidit igår morse av ett hjärtfel. Jag har följt bandet sen 1994 då jag upptäckte Bloody kisses och de har alltid haft en hög priorietering bland det grupper jag lyssnar på. Ja, till och med så att jag har deras symbol tatuerad på min kropp.

Det är med stor sorg nyheten nått mig och även insikten att det inte kommer några mer fantastiska Type O Negative alster framöver är tråkigt. Den gode Peters hårda leverne har säkerligen satt sina spår in den store mannens kropp vilket torde vara en stark bidragande orsak till att hjärtat inte längre orkade.

Måste väl säga att bandet avslutade med en mycket bra skiva: Dead again.

Vi får väl se om det blir nåt Halloween in heaven. Helgen får ägnas till att lyssna på TON-plattor och se på live-dvds.

2010-04-13

Red hot and 2 parts live

Bon Jovi släpper här en übercool maxisingel. Det är låten Hardest part is the night från gruppens andra album 7800 Fahrenheit. Som synes på blodröd vinyl. Livespåren är de mycket bra låtarna från samma platta In and out of love och Tokyo road, båda inspelade i Japan 1985. Konstigt nog spelade gruppen på senare år inga låtar från denna platta då de enligt gruppen inte höll samma höga klass som på den senare skivorna. Själv skulle jag vilja säga fel, fel, fel. De fyra första plattorna (Bon Jovi, 7800 Fahrenheit, Slippery when wet och New Jersey) är ju de som är bäst. Dock har Bon Jovi i år insett fakta och spelar nu några låtar från 7800 F. Kan det vara så att de blivit klokare med åren, eller är det nostalgi?

2010-04-12

A bit of what you fancy

Här har vi ännu en strålande debutplatta. 1990 släppte Quireboys A bit of what you fancy. Gruppen bildades 1984 och det tog alltså ett par år innan förstlingsverket släpptes. Men herrejösses vilken platta det är. Kanonlåtar rakt igenom.
  1. 7 O'Clock"
  2. "Man On The Loose"
  3. "Whippin' Boy"
  4. "Sex Party"
  5. "Sweet Mary Ann"
  6. "I Don't Love You Anymore"
  7. "Hey You"
  8. "Misled"
  9. "Long Time Comin'"
  10. "Roses & Rings"
  11. "There She Goes Again"
  12. "Take Me Home"
Fyra stycken släpptes som singlar: 7 O'Clock, Hey You, I Don't Love You Anymore and There She Goes Again. Vokalisten Spike har så jäkla grym röst att det är sanslöst, riktigt mycket rökig whiskey har runnit geonom hans strupe! Musiken är svänging rock med lite blueskänsla. Har du inte den här platta, finns bara ett ord: Köp!
Grymma är de oxå live, såg dem som förband 1993 till Guns n´roses på Stockholm Stadion. Senaste åren har de ju faktiskt kört en hel del klubbgig, men de har jag tyvärr missat, trots att de även spelat i Norrköping (usch känns inte bra att ha missat det).

2010-04-11

Vandenberg 2

Ännu en platta inköpt från mässan i Linköping. Det är som tidigare i bloggen nämnts http://spinningblack.blogspot.com/2010/03/hollandska-vandenberg.html holländska gruppen Vandenberg. Det här är deras andra album, Heading for a storm, som släpptes 1983. Albumet fortsätter ungerfär i samma anda som debuten, men jag tycker man fått till låtarna lite bättre. Det är mer power dem. Inledande Friday night är ett perfekt öppningsspår, ytterligare favvospår är Different worlds, This is war och titelspåret Heading for a storm. Omslaget känns lite b-aktigt och jag vet inte vad man tänkt riktigt, men hursomhelst är det Adrian Vandenberg själv som målat det. Gruppen turnerade i staterna med Kiss och Ozzy under 1983 och 84 körde de själva i Japan. Därefter släppte de plattan Alibi 1985. Vandenberg gick sedan med i Whitesnake 1987.

2010-04-10

Teslas debut

Mechanical resonance är debutskivan av gruppen Tesla som släpptes 1986. Det här handlar om ren och skär rock n´roll, lite felaktigt har de kommit in i glamfacket. Men det saknas hårspray, rosa kläder osv. Givetvis kan det bero mycket på att de turnerade med David Lee Roth, Poison och Def Leppard. Plattan är hur som helst fylld av hits som Ez com ez go, Cumin atcha live (som de alltid inleder sina konserter med) och Modern day cowboy. Resten av plattan innehåller flera starka bitar. Två singlar från plattan släpptes; Modern day cowboy och Little Suzi. Jag skulle vilja tipsa om den här plattan till dig som främst gillar Quireboys som jag tycker det finns många likheter med. Tänk klädstilen jeans och t-shirt, rock n´roll, några stänk blues och ett jävla tryck i sången. För Jeff Keith i Tesla har grym röst, så där härligt raspig emellanåt, perfekt till sån här rock.

2010-04-09

Phenomena

Phenomena är ett projekt som skapades av producenterna Tom Galley och Wilfried F. Rimensberger. 1984 släpptes debutalbumet med samma namn som gruppen. På sång finner vi Glenn Hughes (Deep Purple och Black Sabbath) och Cozy Powell (Rainbow, Black Sabbath och Whitesnake). När jag först halade ut innerpåsen blev jag besviken, en vit innerpåse, faen vad tråkigt. Nåväl, lägger plattan på tallriken och ut strömmar Kiss of fire. Sätter mig i soffan med omslaget och ut ramlar ett häfte, i storlek som ett halvt vinylomslag. Där finner jag historien till hela skivan, bilder och texter till varje enskild låt. Fantastiskt snyggt och kul!
All musik är extremt välspelat och är grymt producerat. Låtar som jag tycker är extra bra äro: de tre första Kiss of fire, Still the night och Dance with the devil. Sen har vi ju även lugna Phoenix rising som är riktigt stark.

Kuriosa: Låten Dance With The Devil är intro musik till Svenska dialektmysterier med Fredrik Lindström i SVT.

2010-04-08

TUFF

En riktig hairmetalplatta jag plockade upp på skivmässan i Linköping, kolla bara frisyrerna och kläderna. Det måste ju bara vara bra sleaze! Skivan är i superskick, och jag rullar ut vinylen, släpper ner nålen och glamfesten har börjat. Härliga sleazelåtar ala Poison, Warrant och Britney Fox. Det som skiljer sig lite är att de är lite tuffare musik, mer åt hårdare hållet, faktiskt! Gruppen bildades 1985, men det var först 1990 bandet fick skivkontrakt och debuten What comes around...goes around släpptes 1991. Gruppen fick en riktig hit med powerballaden I hate kissing you goodbye. Andra starka låtar är Lonely Lucy, Ain´t worth a dime och Wake me up.
Har du turen att finna denna vinylen hos en försäljare rekommenderar jag dig att köpa den direkt. Bra musik, och jag tror faktiskt inte den är helt enkel att finna. Jag fick pynta 40 bagis för den, efter att prutat ned den 10kr!

2010-04-07

Kungens solodebut

Efter att Mercyful fate splittrats valde King Diamond att satsa på solokarriären. Han ville satsa på sin idé om konceptalbum, vilket dock på debuten Fatal portrait innefattar halva skivan. Plattan släpptes 1986. En del av Mercyful fate följde med till Diamonds soloprojekt, basisten Timi Hansen och gitarristen Michael Denner. Nya samarbetspartners varMikkey Dee på trummor och Andy La Rouque på gitarr.

Lite lat idag så jag saxar storyn från Wikipedia:
4 songs on this album (The Candle, The Jonah, The Portrait and Haunted) form a short story. Narrator sees a face in "every candle that [he] burns". This face speaks one word to him: Jonah. So he finds an old book, speaks a rhyme and frees the spirit of candle. It's the spirit of a little girl named Molly, who tells him her story, that happened seven years before. Mrs Jane kept her 4-year-old daughter Molly in the attic until she (Molly) died. Before, Mrs Jane painted Molly's portrait and put it above the fireplace, so that Molly would become immortal, however, Molly made the portrait speak to her mother, so that Jane would know about Molly's pain. Mrs Jane then speaks a rhyme and burns the portrait. A free spirit of Molly returns to haunt her until she goes insane.

2010-04-06

Blood, fire and love

Riktigt snygg vinyl med skotska The Almighy. Bild och text i mycket snygg silver-relief. Plattan är gruppens debut och släpptes 1989, dvs ganska sent för ett sleazeband, men ack så bra. Tänk hur många band som får spela in debuten i klassiska Abbey road studios. Plattan är grymt rakt igenom. Melodiska låtar, men ändå väldig styrka i dem. Favvolåtar äro Wild and wonderful, You´ve gone wild, titelspåret, Power och Full force lovin´machine och och och..........Många känner såklart igen sångaren Ricky Warwick som Headbangers ball videojockeyn Vanessa Warwicks man och gruppen spelades flitigt på MTV. Har du inte upptäckt storheten med The Almighty, leta upp denna platta, nästkommande Souldestruction och Powertrippin´och du har mycket bra musik ett tag framöver.

2010-04-04

The Beginning

En härlig platta på påskdagen :Mercyful Fate - The beginning. Släpptes 1987 och består av epn Nuns have no fun, två låtar från Friday rock show 1983 samt 1 låt (b-sida), Black masses, från Melissa albumet. Vi hittar här många ondskefulla låtar som är skrämmande bra. A corpse without soul, Nuns have no fun, Evil och så Satan´s fall (i hela 10 minuter). Släng på den här rökaren till platta och påsken är räddad, inte mycket att orda om!

2010-04-03

School´s out



Platta som införskaffades på skivmässan i Linköping för en vecka sedan. En sånt här album som man bara måste ha i sin samling. Konstigt nog har jag alltså inte haft det förrän nu.
Det här är vinylutgåvan utformad som en skolbänk som man lyfter på locket på för att få fram innerpåsen. På baksidan finns även "ben" att vika upp. Albumet är Coopers femte i ordningen och släpptes 1972. Producerad av Bob Ezrin (som bla även producerat tre fantastiska Kissplattor: Destroyer, The Elder och Revenge). Albumet inleds med titelspåret, och den borde väl varenda människa ha hört vid det här laget så ofta som den spelas och används i mängder med filmer. Gutter cats vs the Jets är annars en av mina favoriter på denna platta. Överlag är plattan väldigt experimentell och skulle vilja kalla den nästintill progressiv, ta tex Blue Turk där trombonen får gått om utrymme. Mycket härlig klassiker. Vore ju kul att få tag i en utgåva med tillhörande trosor, dock drogs denna utgåva in, så jag vet inte hur många som cirkulerar....

2010-04-02

Pearl Jam Backspacer



Påskharen kom med en riktigt trevlig sak härromdagen, nämligen Pearl Jams platta Backspacer som släpptes 2009. Herrarna i Pearl Jam har ju alltid värnat om vinylen (Spin the black circle), och vinylutgåvan av Backspacer är mycket snygg. I mitten är en kvadrat utskuren som visar hjärnan på innersleevet. Dessutom, såklart, är det en gatefold och texthäftet är i Lp-format, snacka om stilpoäng, här behövs inget förstoringsglas för att sjunga med. Så låter jag nålen gå ner mot vinylen och låta mig avnjuta Eddie Vedders fantastiska röst i inledande spåret Gonna see my friend, plattan fortsätter i det lite rockigare tempot med Got some och The fixer (första singeln). Därefter sänks tempot något. Vi finner riktigt sköna bitar i Just Breathe och The end. Fantastiskt att bara sluta ögonen och lyssna, mycket välspelt platta som är oerhört stark!!!