2011-11-23

Metallica - Live at Grimey's

Det här är ju en riktigt vacker skapelse. En dubbel 10-tummare i utvikbart omslag. Metallica var ju med och supportade första Record Storeday 2008, de spelade ju på Rasputin i Kalifornien. Det här var när Death magnetic-plattan färdigställdes, och inte helt ovanligt brukar ju Metallica vara sugna på att göra några spelningar och få en paus från studion.
Metallica skulle spela på Boonaroo festivalen i Tennessee. Eftersom bandet gillar skivaffärer ville de i samband med detta besöka den ofantliga affären Grimey's. Så det slutar med att de även ger en spelning i källaren för fan clubmedlemmar och lite vip-gäster.

Grym setlist och ett ganska rått och opolerat sound bjuds det på.

Låtar: No remorse, Fuel, Harvester of sorrow, Welcome home (sanitarium), For whom the bell tolls, Master of puppets, Sad but true, Motorbreath och Seek and destroy och så Frayed ends of sanity jam.

Spinningblack i fokus

Blev kontaktad av Chief rebel Angel som driver bloggen Metal! om jag ville vara med i hans avdelning Blogg i fokus.

Svaret var givet, klart man vill vara med på det. Ta en titt här så får du läsa intervjun med mig!
Lägg gärna en kommentar oxå :)

2011-11-10

Manowar - The triumph of steel




På två riktigt fina blodröda 180-gramsvinyler har Manowars The triumph of steel från 1992 getts ut på nytt i år. Vi får ett gatefold-omslag och vinylerna är i fina mattsvarta innerpåsar. När man viker ut omslaget bjuds vi på låttexterna. Ken Kelly är konstnären bakom omslaget (han har bla även gjort Destroyer till Kiss). Tycker dock det är lite synd att man på denna utgåva ej lyckats få en stor bild när man viker ut omslaget så att säga. Nu är det inte hela målningen som visas vilket borde ha gått med tanke på formatet. Nåväl, plattan inleds med en 28-minuters låt, Achilles Agony and Ecstasy in eight parts. Det skulle väl kunna tänkas att albumet var tänkt som ett konceptalbum som inte blev klart med tanke på låtens längd och historia. Den är väldigt bra, men lång! Vinyl två bjuds på mer vanliga låtar och här finner vi hits som Metal warriors, Ride the dragon och The demons wind. Avslutande låten Master of the wind är av det lugnare slaget och är fantastisk på hög volym. För övrigt tycker jag tyvärr det knäpper en del om vinylen. Ibland är det nog inte bästa kvaliteten på röda, gröna, lila och fram förallt bildskivor. Näe, svart ska det helst vara...

2011-11-04

Ophthalamia Via Dolorosa



För första gången på vinyl.
Utgiven av Soulseller records 2009 (tror jag).
Cdn släpptes 1995.
Utvikbart omslag, 180 grams dubbelvinyl.
Med texter och bilder på innerpåsar. Endast 500 exemplar.

Opthalamia handlar om ett fantasyland som IT (Tony Särkkä) har skapat.
Musiken är främst black metal, men har ibland lite skön sång och så bjuds det även på vackert pianospel av Axa (Alexandra Balogh) och så givetvis bör ju nämnas att en del texter är på svenska.

Bakom mikrofonen finner vi Legion (Marduk).
På denna utgåva bjuds vi på två bonusspår, A lonely ceremony/The eteranal walk och en cover av Mayhems Deathcrush.

För övrigt en riktig bra platta, och för mig som inte är helt inne på black metal tycker jag denna är en bra ingång i genren.

Candlemass - Doomology



Herrejävlar vilken juvel. Riktigt fet box innehållandes bland annat 7 vinyler. Doomology-boxen har funnits på cd ett tag, men släpptes ganska nyligen. Upplagan
ligger på 700 ex svart vinyl och 300 silvervinyl. Som synes har jag den svarta. Förrutom alla vinyler medföljer en slipmat, en poster från Fryshuset-giget 1990 och en 12-sidig booklet. Otroligt fin box!
På vinyl 1 finner vi Candlemass allra första gig från Jönköping 5/9 1987. Många klassiker och det är en riktigt go konsert. Vinyl 2 och 3 bjuder på en spelning från Buckley Tivoli 17/11 1988. Vinyl fyra och sid 1 på vinyl fem innehåller demos från The white album.
Kanske inte det som är mest spännande i Candlemass historia, men visst det är bra. Med Mats Leve'n och Tony Martin på sång (Witches) Sid 2 bjuder på Live 1990. Den klassiska konserten som finns utgiven sedan tidigare, konsertpostern enligt nedan medföljer:
Vinyl sex (näe, riktigt så mycket gillar jag inte vinyl, det handlar om den sjätte vinylen) innehåller King of the grey Island demos från 2006 med Mats Levén på sång. Bra demos, men slutprodukten klart bättre. Slutligen hamnar vi på vinyl nummer sju. Den innehåller blandade demos från 1992-2008 och här hittar vi godbitar som Ebony throne och Dying illusion med Längquist på sång från 1992, en Chris Laney dancemix av Lucifer dance, Handklaver och klarinett och Vårt sista avsked.

Passar väl hyfsat att nämna Vårt sista avsked som avslutande låt på boxen då ju Candlemass meddelat att det kommer lägga av. De har dock en hel del planerat innan dess, ny skiva och flera gig. Sista framträdandet på Sweden rock festival 2012, eller? (Kom ihåg var du läste det) :)